Hoe een kerstboom op een raam te schilderen

Written by: Francis

 

Kerstraamschilderen is een leuke en feestelijke hobby die een persoonlijk tintje geeft aan uw kerstversiering. Er gaat niets boven een prachtig schilderij van een kerstboom op je ruiten, maar voordat je de acrylverf pakt, helpt het lezen van een tutorial!

Of je nu sneeuwbomen wilt maken of ideeën wilt bedenken die iets geavanceerder zijn dan je gebruikelijke stokfiguren, deze tutorial leidt je door het creatieve proces. Bij Christmas Trees Direct worden we altijd overweldigd door de schoonheid van kerstbomen. Van de zachtblauwe tint van de blauwe spar tot de groengroene tint en de heldere dennengeur van de Noorse spar: dat is waar Kerstmis om draait. Laten we daarom uw ramen versieren met vakkundig geschilderde kerstbomen, geïnspireerd op ons mooie assortiment vers gekweekte kerstbomen dit jaar.

Gereedschappen voor het schilderen van ramen die u nodig hebt

Voordat we beginnen met het schilderen van een kerstboom, zijn hier enkele hulpmiddelen die je nodig hebt om je kunst te maken:

  • Verschillende borstels – een standaard ronde borstel is voldoende, maar u kunt een waaierpenseel aan uw verzameling toevoegen als u als een expert wilt schilderen.

  • Verf- of stiftset – Koop altijd kunstbenodigdheden die zijn ontworpen voor gebruik op glas. Voor de kerstversiering heb je donkergroene verf en een scala aan verschillende kleuren nodig.

  • Sjabloon of stencil – dit is een geweldige manier om uniforme bomen te krijgen als je er meerdere voor je ramen schildert.

  • Papier – goed om op te oefenen voordat je naar het raam gaat, en om tussen je hand en het raam te plaatsen om op te rusten als het frame niet dichtbij genoeg is.

  • Doek en schoonmaakbenodigdheden – je moet het raam schoonmaken voordat je begint, en je kunt het later gebruiken om eventuele fouten op te ruimen!

  • Krant en schorten – leg een krant onder uw raam om eventuele verfdruppels op te vangen en vlekken op het tapijt te voorkomen. Schorten of gewoon oude kleding zijn ook aan te raden, vooral als je kinderen met acrylverf toevertrouwt.

Houd er rekening mee dat geverfde kleuren er op het glas vaak helderder uitzien als het licht erdoorheen schijnt, dus raak niet in paniek als de kerstboomtekening niet barst van de heldere penseelstreken als je oefent op stevige materialen.

Je kunt ook decoraties in stijl voor je ramen aanbrengen, zoals papieren sneeuwvlokken. Er zijn veel video-tutorials online te vinden die u helpen met het bedenken van unieke ideeën. Een andere optie is om slingers langs het raamkozijn te hangen of over de vensterbanken te draperen.

 

Kerstbomen tekenen tutorial

Nu je de benodigdheden en penselen voor raamschilderkunst bij de hand hebt, zijn hier een paar verschillende manieren om een ​​kerstboom te maken. Voor extra hulp kun je online video-tutorials over schilderen vinden.

  1. Als schilderen niet vanzelfsprekend is, vergeet dan de penseelstreektechnieken en teken gewoon een eenvoudige driehoekige vorm om de boom weer te geven. Dep vervolgens kleine kleurpuntjes (bewaar geel voor de ster bovenaan) zodat het op kerstballen lijkt. Dit is een eenvoudige scène in minimalistische stijl.

  2. Als je duidelijke takken wilt, gebruik dan je waaierpenseel om een ​​structuurboom te maken. Begin onderaan en gebruik lange bewegingen in een neerwaartse gebogen beweging, waarbij je een vorm invult die lijkt op driehoeken die op elkaar zijn gestapeld. U kunt één kleur gebruiken of schakelen tussen tinten groen voor extra dimensies.

  3. De laatste en gemakkelijkste manier is om een ​​stencilafbeelding te gebruiken. Als je er geen hebt, zoek dan gewoon online een boomclip art, print deze uit en knip de vorm uit. Je kunt ook een afbeelding van een boom aan de andere kant van het glas plakken en deze gewoon doortrekken!

De truc bij een glasgeschilderd ontwerp is om vanaf de achtergrond naar voren te werken. Dit betekent dat je moet beginnen met het effen groen van de boom, de kleur voor het decor moet toevoegen en uiteindelijk een dunne zwarte of witte omtrek kan toevoegen om het ontwerp te laten opvallen.

Als je je geschilderde tafereel wilt uitbreiden of hebt besloten om geen bomen te schilderen, dan heb je een overvloed aan keuzes, aangezien vierkante cadeaus in sneeuwvlokken heel eenvoudige ontwerpen zijn die ideaal zijn voor kinderen. De Kerstman met zijn iconische hoed en jas, hulsttakjes en engelen is iets geavanceerder, maar een geweldige uitdaging.

Kerstraamschilderen in drie stappen

Als je eenmaal hebt geoefend met het tekenen van een kerstboom en een thema voor je raamschildering hebt gekozen, is het tijd om te versieren. Als de waaierborstel een beetje intimiderend is, raden we je ten zeerste aan om eenvoudige markers te gebruiken in plaats van verf. Je kunt deze vinden bij winkels voor kunstbenodigdheden en online winkels.

1. Maak het raam schoon

Als je wilt dat je kerstraamschildering blijft plakken, begin dan met het schoonmaken van het glas en het raamkozijn. Gebruik een glasreiniger en veeg grondig af om ervoor te zorgen dat eventuele resten worden verwijderd. Eventueel achtergebleven schoonmaakmiddel of vuil verpest het plezier snel; het kan ervoor zorgen dat de verf niet volledig hecht en droogt.

Zelfs als u slechts een klein oppervlak decoreert, raden wij u aan om het hele raam met schoonmaakmiddel te bedekken, zodat u een goed, schoon oppervlak krijgt. Terwijl u tegen het raam leunt, kunnen vuil en stof rondslingeren terwijl u uw ontwerp invult. Begin, net als bij canvas of perkament, altijd op een blanco en schone ondergrond!

Met sommige glasverven kunt u aan de buitenkant schilderen, in plaats van alleen vanuit uw huis. Zelfs aan de buitenkant moet je het raam nog steeds grondig schoonmaken. We raden u aan een dag te kiezen waarop er geen sneeuwvlokken (of motregen) worden voorspeld, zodat de verf de tijd heeft om effectief te drogen.

2. Teken je ontwerp

Laten we nu uw kerstraam schilderen! Gun uzelf voldoende tijd, zet wat kerstmuziek op en zeg eventuele afspraken voor die middag af. Kunst is het beste als het niet gehaast is, dus zorg ervoor dat je ideeën werken voordat je naar het raam gaat. Oefen met het gebruik van het ronde penseel of de punt van de pen door papier op de muur te plakken. Dit zal je helpen een idee te krijgen van de hoek waarin je gaat schilderen.

Begin met de achtergrond van je kerstboom en schilder met eenvoudige penseelstreken op het donkergroen. Als uw verf behoorlijk waterig is en duidelijke penseelstreken achterlaat, kunt u meerdere lagen aanbrengen. Wacht tussen elke laag totdat de verf volledig is opgedroogd voordat u de volgende laag aanbrengt.

Als je een fout maakt, veeg deze dan snel weg met wat canvasmateriaal of een vaatdoek terwijl de verf nog nat is. Zodra de verf is opgedroogd, moet u mogelijk het hele ontwerp verwijderen, anders riskeert u de tekening te vervormen om een ​​fout te verwijderen. Voor pennen raadpleegt u de instructies voor het verwijderen van de inkt uit het glas.

Nu is het tijd om de boom te versieren. Het zou niet compleet zijn zonder een aantal decoratieve lichtslingers, kerstballen en misschien een paar sneeuwvlokken of engelen in de buurt! Als je met kinderen schildert, kan het het gemakkelijkst zijn om de basis van de boom zelf te tekenen, zodat het een eenvoudig kader wordt dat de kinderen kunnen versieren met heldere tinten.

Zodra uw boom is versierd, gebruikt u een dunne zwarte pen of een fijn penseel om desgewenst een omtrek toe te voegen. Je kunt ook wat cadeautjes aan de voet van de boom hangen of plezier hebben door je gezin in de scène te schilderen.

3. Na Kerstmis verwijderen

Zodra het tafereel compleet is, kun je tijdens de feestdagen genieten van de prachtige kleuren. Om de traditie te volgen raden wij u aan om uw kerstraamschildering samen met uw andere decoraties 12 dagen na eerste kerstdag te verwijderen.

Terwijl een in pot gekweekte kerstboom in de tuin kan worden achtergelaten om volgend jaar te worden geplant en hergebruikt, kunnen uw beschilderde glasontwerpen vaak niet opnieuw worden gebruikt. Sommige verven moeten worden verwijderd met een schoonmaakmiddel en een doek, terwijl andere verhard zijn en kunnen worden afgepeld.

Nu de laatste stap. Plaats uw kunstbenodigdheden in de doos met uw kerstverlichting en boomversieringen, klaar om volgend jaar een nieuw feestelijk beeld te creëren.

Veelgestelde vragen

Welke verf gebruik jij op de ramen met Kerstmis?

Er zijn veel verschillende soorten verf, waaronder de soorten verf die het beste werken op papier, canvas of glas. Oplosmiddel- of watergedragen verf is het beste voor het decoreren van ramen, omdat deze zich aan het glas hecht. Het is echter altijd het beste om te controleren of uw verf geschikt is voor glas voordat u begint met schilderen, vooral als u het ontwerp na het seizoen moet wegvegen. Het is verstandig penselen en verf aan te schaffen die speciaal zijn ontworpen voor gebruik op glas; hiervoor zijn ook stiften verkrijgbaar. Veel glasverven hebben afbladderende eigenschappen, wat betekent dat ze na het drogen schoon van het glasoppervlak kunnen worden afgepeld.

Hoe teken je op ramen voor Kerstmis?

Afhankelijk van of je verf- of stiftbenodigdheden hebt, ga je op je ramen schilderen of tekenen! We raden aan om eenvoudige decoratieve ontwerpen op papier te oefenen voordat u naar het raam gaat. Als je eenmaal weet wat je wilt maken, maak je het raam grondig schoon en zorg je ervoor dat er geen schoonmaakresten op het oppervlak achterblijven. Teken, schilder of stencil uw ontwerp, begin met heldere penseelstreken voor de vulkleuren en eindig met zwarte of witte omtrekken.

Hoe schilder je een eenvoudige kerstboom?

Een stencil is de gemakkelijkste manier om een ​​kerstboom te tekenen. Als je echter helemaal opnieuw kerstbomen wilt tekenen, is de eenvoudigste manier om het gebruik van een waaierpenseel of complexe technieken te vergeten: teken gewoon een hoge groene driehoek en vul deze in met een weelderige donkergroene kleur. Zodra je een bruine stam aan de basis en een gele klodder aan de bovenkant hebt toegevoegd om op een ster te lijken, heb je een minimalistische maar toch onmiskenbare kerstboomtekening gemaakt.

Share This Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *